Florida restringeix les xarxes socials a menors
Els menors de 14 anys que viuen en aquesta regió dels Estats Units no podran accedir a aquestes plataformes ni crear un perfil d’usuari.
Els menors de 14 anys que viuen en aquesta regió dels Estats Units no podran accedir a aquestes plataformes ni crear un perfil d’usuari
Les xarxes socials han esdevingut una part integral del nostre dia a dia. Adults i joves les utilitzen a la seva vida diària per comunicar-se, entretenir-se i informar-se. En els darrers anys, els experts han intentat donar resposta a la mateixa pregunta: Com protegir els menors dels riscos d’aquestes plataformes?
El governador de Florida (Estats Units), Ron DeSantis, ha aprovat una llei que prohibeix als menors de 14 anys tenir un compte a les xarxes socials i exigeix als joves de 14 i 15 anys obtenir el consentiment patern per poder-ho fer. La normativa també exigeix que les plataformes utilitzin un sistema de verificació per descartar els menors d’edat.
Els partidaris de la llei creuen que aquesta pot ajudar a frenar els efectes nocius de les xarxes socials en el benestar dels nens i així protegir-los. Els menors s’exposen a contingut inapropiat, poden desenvolupar addiccions, patir ciberassetjament i experimentar ansietat, depressió i altres problemes de salut mental a causa de les interaccions en línia.
A l’altra banda hi ha els detractors, que assenyalen que la llei viola les proteccions de la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units a la llibertat d’expressió. Aquests consideren que els pares, i no el govern, són els responsables de prendre les decisions sobre la presència dels seus fills a les xarxes socials.
El març del 2023, Utah es va convertir en el primer estat del país a adoptar lleis per regular l’accés dels menors d’edat a les xarxes socials, seguit per Arkansas, Louisiana, Ohio i Texas.
Des de compartir moments amb amics i familiars, fins a estar al corrent dels esdeveniments que ocorren a la nostra ciutat, passant per llegir les notícies d’última hora i veure vídeos divertits… Les xarxes socials han transformat la manera com ens relacionem, ens informem i ens entretenim.
Per a nens i adolescents, les xarxes socials han esdevingut un espai on expressar-se, connectar amb els seus parells i explorar la seva identitat. Tot i això, juntament amb els beneficis que ofereixen, també han sorgit preocupacions sobre els impactes negatius que poden tenir.
D’una banda, hi ha la vulneració de la seva privacitat. Les companyies tecnològiques recopilen milions de dades personals dels usuaris: l’edat, el lloc de residència, els contactes, les preferències, els perfils més seguits… Així, les plataformes promocionen els continguts més populars per obtenir un benefici econòmic.
Aquesta informació converteix els menors en usuaris especialment vulnerables, ja que són més influenciables als continguts que veuen a Internet. La seva capacitat de decisió i la seva mirada crítica no estan totalment desenvolupades i poden ser víctimes d’estafes i promocions enganyoses.
D’altra banda, a Internet circulen continguts potencialment perjudicials per als joves: comentaris humiliants, usuaris que difonen idees discriminatòries, perfils que promouen conductes alimentàries poc saludables, reptes que animen a fer activitats perilloses…
Diversos informes també han demostrat que la desinformació és molt present en aquestes plataformes. A més, poden contribuir que els joves experimentin problemes de salut mental com ara ansietat i depressió.
Edat mínima per connectar-se
L’edat mínima amb què els menors poden accedir a les xarxes socials varia en funció de la plataforma i la ubicació geogràfica. A Europa, l’edat mínima amb què els menors es poden obrir un perfil és de 16 anys segons la normativa europea.
Tot i això, aquesta normativa deixa en mans dels estats membres que aquesta edat sigui inferior. En el cas d’Espanya, la Llei de protecció de dades l’ha fixada en 14 anys, tot i que els adolescents es poden crear un perfil i accedir-hi abans si tenen autorització dels pares o tutors.
El problema és que la majoria de plataformes no comprova si els usuaris diuen la veritat sobre les dades. El mètode més habitual per intentar verificar l’edat és introduir la data de naixement, però mentir sobre la nostra data d’aniversari és força fàcil.
Això ha provocat que els menors entrin i utilitzin les xarxes socials amb facilitat, cosa que segueix plantejant preocupacions importants sobre la seguretat i el benestar de nens i joves a Internet.