Xarxes socials / ODS / NdP: Notícia patrocinada

Desinformar a través dels titulars

No, "les feministes" no han fet un "boicot a la mortadel·la perquè és un embotit masclista". (Maldita.es)

La notícies falses capten l’atenció dels lectors amb titulars polèmics que no es corresponen amb el contingut de la notícia

Les presses i la gran quantitat d’informació que passa per davant dels nostres ulls quan consumim xarxes socials fa que moltes persones no llegeixin més enllà dels titulars.

El problema és que, sovint, els titulars informen de manera parcial o directament contradiuen el contingut de l’article. Algunes webs que busquen clics fan servir aquesta tècnica, coneguda com ‘clickbait’ o pescaclics, per guanyar audiència.

Com podem evitar que ens enganyin?

 

1. Llegeix sempre la notícia completa

De vegades els titulars inclouen dades o informació que després són desmentides o no s’esmenten dins del text de la notícia.

En aquest cas, quan llegim la notícia completa veiem que la informació es basa exclusivament en un tuit publicat per una persona desconeguda, fet que ens ha de fer desconfiar que sigui cert.

Les fonts d’una notícia són un element important per saber si podem confiar en la informació. (Maldita.es)

 

2. Segueix la pista a les fonts

Si la informació es basa en estudis científics o acadèmics, o bé si es tracta de la cita d’una tercera persona (com en aquest cas), comprova la font original per saber si les dades són correctes o estan manipulades.

Si seguim la pista del tuit, comprovem que l’origen està a @sediciosas, un compte de Twitter ‘troll’ que es feia passar per feminista i que actualment es troba suspesa per incomplir amb les regles de la companyia. Això també és una pista per a desconfiar.

 

3. Investiga la pàgina web

Comprova quin tipus de pàgina publica la notícia: si és realment un mitjà de comunicació, si es tracta d’una web satírica o una plataforma de rigorositat dubtosa.

Per fer-ho, pots llegir l’Avís Legal que es troba al final de totes les pàgines web o descarregar-te el plugin de Maldito Bulo al navegador, que t’avisa de si Maldita.es ja ha desmentit aquest contingut quan entres a qualsevol web de notícies.

 

Conclusió

Desinformar a través dels titulars és una forma fàcil i cada vegada més comuna que la informació falsa arribi a molta gent, afermant els estereotips negatius de diferents grups socials.

La solució és senzilla: hem de llegir sempre fins al final abans de compartir una informació.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top