Xarxes socials / ODS / NdP: Notícia patrocinada

Desinformació durant una emergència sanitària

L'epidèmia de coronavirus ha generat molta informació i no tota és certa. (Maldita.es)

Les situacions d’emergència generen una gran quantitat d’informació que circula per internet i les xarxes socials sense contrastar

En un moment d’emergència sanitària mundial com el que ha provocat el coronavirus SARS-CoV-2 círcula moltíssima informació per xarxes socials i Whatsapp, però no podem donar credibilitat a tot el que ens arribi.

Davant de totes les cadenes de WhatsApp, missatges i notícies que rebem, com podem saber què és veritat i què no? Agafem com a exemple una notícia que assegura que Cuba ha lliurat a la Xina un sèrum per curar el virus.

T’expliquem com contrastar la informació a través de passos senzills.

 

Comprova la font

En aquest cas, la informació sobre la pandèmia de Covid-19 s’ha viralitzat per WhatsApp i xarxes socials en forma d’una captura de pantalla acompanyada d’un text.

El problema és que no es fa referència a cap font: qui ha donat aquesta informació, on, quan… Per què no hi ha cap enllaç a una font? Primera pista que pot ser poc fiable.

 

Podem comprovar alguna de les dades?

El text cita el Ministre de Salut de Cuba, un tal “Dr. Hala”. Amb una senzilla cerca en Google podem comprovar el veritable nom del ministre, que en realitat es diu Dr. José Angel Portal Miranda.

Que el nom del ministre sigui fals també ha de fer-nos desconfiar de la resta de la informació.

 

Una informació semblant o relacionada s’ha viralitzat abans?

Quan busquem el suposat “Ministre Hala” a Google confirmem que aquesta informació ja va circular anteriorment, però al·legant que aquest nom corresponia al Ministre de Sanitat d’Egipte.

Aquesta vegada la informació tampoc era certa, ja que a Egipte la Ministra de Sanitat és una dona i es diu Hala Zayed. El mateix ministeri egipci va desmentir aquesta informació a la seva pàgina web, com es pot observar a la foto.

Amb aquesta dada és pràcticament segur que la notícia és falsa i que la suposada cura per al coronavirus anunciada al tuit és mentida.

 

Podem preguntar a alguna font fiable?

Per si de cas resulta que la Xina realment té una vacuna contra el coronavirus (independentment de qui l’hagi descobert), des de Maldita preguntem a una font oficial del govern xinès.

A Espanya aquesta font és l’Ambaixada de la Xina: els seus representants van confirmar que, efectivament, es tractava d’una informació totalment falsa.

 

Conclusió

En moments de crisi (sanitàries, humanitàries, etc.) circula moltíssima informació perquè la gent necessita saber què està passant i si la seva vida pot estar en perill.

És especialment important que en aquestes situacions no comparteixis res sense tenir la certesa que és veritat. Si tens algun dubte sobre possibles informacions falses publicades sobre el coronavirus, consulta l’especial de Maldita.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top