Els joves responen a la crisi climàtica
Junior Report participa en un acte d’Ayuda en Acción que posa en relleu el paper dels joves en la lluita contra el canvi climàtic
Junior Report participa en un acte d’Ayuda en Acción que posa en relleu el paper dels joves en la lluita contra el canvi climàtic
“Si els joves estiguessin més informats, segur que s’implicarien més en la lluita contra la crisi climàtica”. “El problema és que hi ha molts joves conscienciats, però falten mitjans per desenvolupar les seves idees contra l’emergència climàtica”. “Si els joves ho hem pogut fer, per què no reacciona la resta?”
Són algunes reflexions de joves espanyoles sobre l’emergència climàtica i la necessitat d’actuar ja. El canvi climàtic és el principal repte al qual ens enfrontem com a humanitat, però els governs i empreses segueixen sense reaccionar. Davant d’aquesta situació, les generacions més joves es pregunten què poden fer i quin és el seu paper en aquesta crisi.
Aquest ha estat el tema de debat a la jornada Crisi climàtica. La joventut respon, escoltem?, organitzada per Ayuda en Acción a la Casa Encendida de Madrid. L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’activistes, polítics, periodistes, docents i, sobretot, joves compromesos amb la lluita climàtica.
“Als joves, el tema del canvi climàtic els ocupa i els preocupa, sobretot perquè s’adonen que s’està convertint en un factor d’exclusió a les seves comunitats”, ha reconegut Alberto Casado, director d’advocacy d’Ayuda en Acción.
El diari per a joves Junior Report ha participat en aquest esdeveniment amb l’objectiu de ressaltar el paper dels mitjans de comunicació a l’hora d’informar i conscienciar sobre el canvi climàtic. “La millor manera de combatre la desinformació, els rumors i les fake news… és consumir informació veraç”, ha assegurat Elisa Pont, directora adjunta de Blue Globe Media, l’empresa editora del diari.
En aquest sentit, Pont ha defensat una altra manera de fer periodisme i explicar els grans temes d’actualitat per a apropar-los als més joves. “A Junior Report fem servir un llenguatge i un estil senzill, explicatiu i, sobretot, contextualitzador. No es tracta de rebaixar la qualitat d’un text periodístic, sinó de fer-lo accessible”, ha explicat.
L’acte ha estat presentat per Belén Hinojar, cofundadora de Climabar (@climabar__), un perfil d’Instagram molt popular dedicat a la informació sobre el canvi climàtic. “En la meva experiència, la majoria de persones que participen en aquests esdeveniments sobre canvi climàtic són del cretàcic… mola que la gent jove pugui participar en aquests projectes i fer sentir la seva veu”.
Belén Hinojar i Carmen Huidobro informen i consciencien sobre el canvi climàtic a Instagram a través de vídeos entretinguts i amb molt d’humor. Gràcies a això, han aconseguit més de 25.000 followers que segueixen les seves publicacions per informar-se sobre l’actualitat climàtica, com la Cimera del Clima d’Egipte, els efectes de la sequera o l’impacte de la fast fashion sobre el medi ambient.
El paper dels joves
Els participants de la taula rodona han debatut sobre el paper dels joves i han destacat la necessitat urgent d’incloure’ls a les negociacions polítiques per avançar realment en la lluita contra el canvi climàtic.
“De què serveix que en un paràgraf de la declaració de la COP es digui que cal escoltar més els joves, si després les polítiques no compleixen allò que es demana? Els partits polítics i els governs han de comptar amb gent jove que aporti les seves idees”, ha assenyalat Elsa Arnáiz, presidenta i directora general de Talento para el Futuro, una plataforma que treballa perquè la veu dels més joves es tingui en compte.
Per part seva, Nacho Roiz, professor de Teachers for Future Sevilla, ha ressaltat la importància de desenvolupar el pensament crític dels més joves: donar-los tota la informació sobre la crisi climàtica perquè entenguin fins a quin punt pot afectar-los i, d’aquesta manera, aconseguir que s’impliquin.
“Els joves han de ser protagonistes d’alguna cosa que els afecti directament. Hem de deixar de veure’ls com a persones incapaces, perquè la seva creativitat ens permet reinventar-nos i trobar solucions”, ha reconegut.
Per María Vázquez, una de les estudiants participants al programa 1Planet4All, un dels aspectes més importants és posar el focus en la justícia climàtica i reconèixer que el canvi climàtic no és només un problema mediambiental, sinó també un problema ètic i polític. “Per què les persones que menys contaminen són les que pateixen les pitjors conseqüències?”, ha reflexionat.

Projecte 1Planet4All
1Planet4All és un projecte europeu que busca promoure la participació i el compromís de la joventut en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta iniciativa està impulsada per 14 organitzacions de 12 països de la Unió Europea (entre les quals Ayuda en Acción) i ha aconseguit mobilitzar a més de vuit milions de joves europeus.
Cada país ha organitzat les seves pròpies accions, però totes tenen el mateix objectiu: proporcionar informació als més joves per conscienciar-los sobre l’emergència climàtica i animar-los a actuar en el seu entorn, ja sigui canviant els seus hàbits o convencent altres persones perquè també ho facin.
Una de les activitats promogudes per Ayuda en Acción ha estat una lliga de debat cooperatiu, en la qual més de 4.000 joves de tota Espanya han debatut sobre grans qüestions climàtiques: Quina responsabilitat té la joventut actual en la lluita contra l’emergència climàtica? Com es relaciona la desigualtat i la insostenibilitat mediambiental? Com es relaciona el feminisme amb l’ecologia?
D’altra banda, l’informe La juventud responde recull 50 assajos elaborats per alguns dels participants del debat i ofereix una radiografia de les inquietuds i expectatives d’aquesta generació, que té un paper clau en el futur del planeta.