Canvi climàtic / Catàstrofes naturals / Notícia no classificada

Sequeres i inundacions a l’Àfrica

La calor, la sequera i la fam castiguen els més pobres del món. (Mans Unides)

Els efectes dels desastres naturals a l’Àfrica s’agreugen per la falta d’inversió econòmica i els conflictes armats

L’Àfrica és el tercer continent més gran del món per extensió territorial. El continent es divideix en 54 països i és molt ric en recursos minerals.

Al territori hi ha jaciments de petroli, gas natural i carbó, i també grans reserves d’or, coure, diamants, níquel o bauxita.

No obstant això, malgrat la seva riquesa, l’Àfrica afronta moltes problemàtiques: pobresa, malalties com la sida, malnutrició i nombrosos conflictes armats.

https://twitter.com/FAOenEspanol/status/938742819774259201

La majoria de països africans es troben en vies de desenvolupament i més del 50% de la població viu en situació d’extrema pobresa.

A més a més, el clima extrem provoca nombroses catàstrofes naturals com sequeres, inundacions i plagues que afecten directament milions de persones.

 

Sequeres

Una de les regions africanes més afectades per la falta de pluges és la Banya d’Àfrica. Encara que aquesta zona es troba a l’equador terrestre, els deserts de Somàlia i de Djibouti pateixen sequeres habitualment.

A més, els països de la Banya d’Àfrica (Somàlia, Djibouti, Etiòpia i Eritrea) pateixen una gran inestabilitat política, social i econòmica provocada per les contínues guerres.

https://twitter.com/CICR_es/status/1016707871017504775

Entre el 1968 i el 1973, l’Àfrica va patir una de les pitjors sequeres de la història a la franja del Sahel, una zona coneguda com el ‘Cinturó de la Fam’.

En aquella època, més de 250.000 persones van morir per culpa de la desnutrició. Una altra època de sequera perllongada va causar la mort de gairebé un milió de persones el 1984.

Les múltiples sequeres a l’Àfrica han provocat una greu crisi humanitària que dura fins avui i que afecta més de 10 milions de persones arreu del continent.

https://twitter.com/CruzRojaGip/status/866957105177260037

 

Inundacions

Entre el 2007 i el 2009, la regió occidental de l’Àfrica va patir unes greus inundacions a països com Burkina Faso, Ghana, Guinea, el Níger o el Benín.

Les pluges torrencials van provocar milers de víctimes mortals i més d’un milió de persones van haver de ser evacuades i van perdre casa seva.

Les inundacions van afectar edificis, construccions i infraestructures a diversos països, van fer malbé les collites i van provocar malalties relacionades amb la falta d’accés a l’aigua potable.

La sequera pròpia de la regió no hi va ajudar gens tampoc: la desforestació i la sequedat del terreny augmenten el risc d’inundació, ja que els arbres són la principal eina d’absorbir aigua mitjançant les arrels.

Plagues

El 2005 es va produir una plaga de llagostes del desert a l’Àfrica occidental. Els insectes van arrasar els cultius, cosa que va provocar una escassetat d’aliments que va agreujar la crisi alimentària a la regió.

La plaga va ser causada per les pluges torrencials i les posteriors inundacions que es van produir el 2003 al Sahel.

L’epidèmia de llagostes va afectar uns set milions d’hectàrees de cultius i va destruir les collites de cereals, un aliment bàsic per a la població africana. Això va provocar episodis de fam devastadors a tota la zona occidental.

https://twitter.com/Hortocampo/status/1101424666755903488

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top