Mèxic: un nou cas de brutalitat policial
Una dona mor després de ser sotmesa a la força per la policia a la ciutat mexicana de Tulum.
Una dona mor després de ser sotmesa a la força per la policia a la ciutat mexicana de Tulum
Una dona salvadorenca de 36 anys anomenada Victoria Esperanza Salazar va morir la tarda del dissabte 27 de març a Tulum, una ciutat molt turística a la costa nord-est de Mèxic. La dona havia estat detinguda per la policia per alteració de l’ordre públic i va ser reduïda a la força pels agents.
En un vídeo que va aparèixer més tard a les xarxes socials i els mitjans de comunicació mexicans, es veu com una agent de policia subjecta la Victoria Esperanza i pressiona la seva esquena amb el genoll contra el terra fins a immobilitzar-la. La dona crida perquè afluixi la pressió però l’agent no cedeix i, al cap d’una estona, deixa de moure’s.
La policia assegura que la dona encara respirava quan la van pujar al cotxe patrulla per a portar-la a l’hospital, encara que el seu cos ja no es movia. Segons l’autòpsia, el motiu de la mort va ser una fractura en dues vèrtebres que podria haver estat provocada durant la detenció.
La fiscalia ha obert una investigació per un ús de força desproporcionat i els quatre policies que van intervenir en la detenció han estat arrestats i acusats de feminicidi. No obstant això, la mort de Victoria Esperanza ha provocat una forta indignació social a Mèxic per la brutalitat i el racisme de l’actuació policial.
Precisament, ahir es va inaugurar a Ciutat de Mèxic el Fòrum Generació Igualtat, un congrés mundial organitzat per ONU Dones per promoure la igualtat de gènere, defensar els drets de les dones i impulsar la seva figura en diferents àmbits de la societat: en l’educació, l’àmbit laboral, la representació política…
No obstant això, diverses associacions feministes i activistes de drets humans han criticat la paradoxa que suposa l’organització d’aquest fòrum en un país com Mèxic, on 3.736 dones van ser assassinades només el 2020 (942 feminicidis i 2.794 homicidis dolosos), segons dades del govern. Això significa que més de 10 dones moren assassinades cada dia al país.
El cas de George Floyd
L’assassinat de Victoria Esperanza Salazar recorda al cas de George Floyd, un home afroamericà que va morir el passat 25 de maig a Minneapolis (Estats Units) després de ser detingut per la policia.
George Floyd va ser detingut per pagar en una botiga amb un bitllet suposadament fals. Durant la detenció, va ser immobilitzat: el policia blanc Derek Chauvin va pressionar el coll de Floyd amb el genoll durant gairebé nou minuts, malgrat les queixes de les persones que van veure l’escena i del mateix detingut.
Segons l’autòpsia, Floyd va morir asfixiat. El vídeo d’un testimoni es va difondre ràpidament per les xarxes socials i va provocar la indignació de moltes persones, que veien en la mort de Floyd un exemple de brutalitat policial i també de la desigualtat que encara existeix entre persones negres i blanques als Estats Units.
Després de la mort de Floyd van tenir lloc multitud de manifestacions a diferents ciutats dels Estats Units, però també a altres països. Les protestes es van mantenir durant setmanes i, en alguns casos, la policia va reprimir amb violència els manifestants.
El 29 de març va començar el judici contra l’agent Chauvin, que s’enfronta a una pena de presó de fins a 40 anys si és declarat culpable.
Brutalitat policial: una violació dels drets humans
El terme “brutalitat policial” fa referència a la violència o força desproporcionada exercida per la policia o altres forces de l’ordre durant les seves actuacions. Això inclou els insults, el tracte discriminatori o racista, les agressions físiques, la tortura o fins i tot l’homicidi.
Aquestes accions suposen una violació dels drets de les persones. Segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH), els funcionaris encarregats de fer complir la llei exerceixen “un paper fonamental en la protecció del dret a la vida, la llibertat i la seguretat de les persones”, per la qual cosa ha de reduir al mínim els danys i lesions i respectar i protegir la vida humana.
No obstant això, a tot el món es produeixen casos de violència policial gairebé diàriament. Des de la violència racista als Estats Units, fins a la repressió de les manifestacions prodemocràtiques a Hong Kong o l’actuació policial durant les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasél.
L’ONG Amnistia Internacional denuncia que, sovint, els agents de policia que maten o fereixen il·lícitament queden impunes, ja sigui perquè amenacen els testimonis o jutges o bé perquè les lleis els protegeixen.
En aquest sentit, l’ONG recorda que el “principi de protecció de la vida” ha d’estar protegit per llei, que l’ús de la força i d’armes de foc ha d’estar regulat per una normativa i que qualsevol ús desproporcionat de la força per part de la policia ha de ser investigat per les autoritats.