Canvi climàtic / Catàstrofes naturals / Notícia no classificada

La devastació dels ciclons

Milers de persones han quedat atrapades a les teulades de les seves cases després del pas del cicló Idai pel sud-est d'Àfrica. (Siphiwe Sibeko / Reuters)

Una forta tempesta ha afectat milions de persones a Moçambic, Zimbabwe i Malawi

A mitjan març, el cicló Idai va arribar a la costa sud-est d’Àfrica i va arrasar diverses ciutats de Moçambic, Zimbabwe i Malawi. El fort temporal de vents i pluja ja s’ha acabat, però els danys comencen a fer-se visibles.

Segons les informacions proporcionades per les autoritats, de moment es comptabilitzen mig miler de víctimes mortals i més de 200 desapareguts. No obstant això, les conseqüències poden ser molt pitjors i afectar milions de persones.

D’una banda, les inundacions han afectat zones immenses. Ciutats senceres han quedat inundades i hi ha milers de cases sense electricitat ni internet. Això significa que moltes persones no es poden posar en contacte amb les seves famílies per assegurar-se que estan bé.

Moltes persones es van veure obligades a pujar a les teulades de les seves cases per fugir de les inundacions i hi han quedat atrapades durant dies, envoltades per quilòmetres d’aigua.

A més d’inundar cases i edificis, el cicló també ha destruït moltes carreteres, construccions i infraestructures públiques. La falta d’accés a l’aigua potable i al sanejament pot provocar l’aparició de malalties com el còlera o la febre tifoide.

Les carreteres tallades i les zones inundades dificulten l’arribada de provisions i ajuda humanitària. D’altra banda, les inundacions han fet malbé les collites, cosa que podria provocar escassetat d’aliments.

https://twitter.com/unicef_es/status/1109051642010320896

Moçambic és el país més afectat per aquest desastre natural. El cicló Idai va arribar-hi per la costa el 14 de març i hi ha provocat més de 300 víctimes mortals, a més de milers de persones desplaçades.

Beira, la segona ciutat més important de Moçambic, és un dels llocs més afectats. Els dics que protegeixen aquesta ciutat costanera van cedir davant de la força de la tempesta i es calcula que un 90% dels edificis han quedat destruïts.

Governs, institucions internacionals i ONG de tot el món han engegat programes d’emergència per fer arribar ajuda humanitària a la regió.

 

El perill de les tempestes tropicals

Els ciclons són grans tempestes que es formen a zones amb temperatures altes i molta humitat.

La baixa pressió provoca forts vents i pluges, i això crea un gran remolí de núvols que giren en el sentit de les agulles de rellotge (a l’hemisferi sud). En aquesta ocasió, els vents van superar els 170 km/h.

El nom d’aquestes tempestes depèn del lloc on s’originen: són huracans a l’oceà Atlàntic i l’est de l’oceà Pacífic, tifons a l’oest del Pacífic i ciclons a l’oceà Índic.

En el cas del cicló Idai, els mapes satèl·lit de la NASA mostren la formació del cicló a l’oceà Índic i com va avançant en direcció oest, endinsant-se al continent africà.

 

Recorregut del cicló Idai entre els dies 12 i 21 de març. (NASA Global Imagery Browse Services)

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top