Combatre el canvi climàtic
Cada 26 de març se celebra el Dia Mundial del Clima per conscienciar sobre la necessitat de prendre mesures i mitigar els efectes de la crisi climàtica.
Cada 26 de març se celebra el Dia Mundial del Clima per conscienciar sobre la necessitat de prendre mesures i mitigar els efectes de la crisi climàtica
De què parlem quan parlem de clima? El clima es refereix a les condicions atmosfèriques de la Terra a llarg termini, com ara la temperatura, la humitat, la precipitació, la velocitat i direcció del vent, i la pressió atmosfèrica. Aquestes condicions es caracteritzen per la seva estabilitat.
Tot i això, el clima del nostre planeta ha canviat de manera significativa en les últimes dècades. Les temperatures mitjanes a la superfície terrestre i als oceans han augmentat constantment des de finals del segle XIX. Als anys més recents, s’han registrat rècords d’altes temperatures.
També s’han observat canvis als patrons de precipitació a moltes regions del món. Algunes àrees experimenten un augment en la freqüència i la intensitat de fenòmens climàtics extrems. Ens referim a grans tempestes, inundacions i sequeres.
A aquests dos problemes se suma el desglaç polar. Les glaceres a tot el món estan retrocedint i el desglaç en regions com l’Àrtic està passant a un ritme accelerat. Això té conseqüències significatives per a l’elevació del nivell del mar i per als animals que depenen del gel marí, com ara l’ós polar.
Per descriure tots aquests canvis que pateixen els patrons climàtics de la Terra es fa servir el terme “canvi climàtic”. Tenint-ne en compte l’impacte, cada 26 de març se celebra el Dia Mundial del Clima.
L’objectiu d’aquesta jornada és conscienciar la població sobre l’impacte que tenen les nostres accions per a la vida de les persones i la resta d’éssers vius i recursos naturals que conviuen al nostre planeta, i la necessitat de posar en marxa mesures immediates per mitigar els efectes de la crisi climàtica.
ODS13: Acció pel clima
El canvi climàtic afectarà totes les persones de tots els països de tots els continents d’alguna manera, segons adverteix l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a la pàgina web. Aquest fenomen global és degut a les activitats humanes i amenaça la vida a la Terra tal com la coneixem.
Amb l’augment de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la crisi climàtica evoluciona a un ritme molt més ràpid del previst. El problema és que, si no es controla, el canvi climàtic provocarà que molts dels avenços aconseguits en matèria de desenvolupament en els darrers anys es perdin.
Per això, l’ONU ha creat l’ODS13: Acció pel clima, que se centra a impulsar accions per frenar el canvi climàtic. Aquest proposa solucions globals perquè els països adoptin activitats econòmiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 propòsits elaborats en el marc de l‘Agenda 2030 de l’ONU. La seva finalitat és aconseguir una manera de viure més sostenible, és a dir, complir les nostres necessitats actuals sense comprometre el nostre futur.
Cada any, els països es reuneixen a la Cimera del Clima (COP) per signar acords sobre les mesures que volen posar en marxa: limitar l’augment de la temperatura, l’ús de combustibles fòssils… Tot i això, les organitzacions climàtiques denuncien que aquests acords no són suficients. Cal actuar ja per frenar els efectes del canvi climàtic.
Petjada de carboni
La petjada de carboni és una mesura que quantifica l’impacte que les activitats humanes tenen al medi ambient. És a dir, el conjunt d’emissions de gasos d’efecte hivernacle emesos directament o indirectament per una persona, una empresa o organització, un producte, una regió geogràfica o fins i tot un esdeveniment.
Aquest indicador mediambiental ha esdevingut una eina útil per entendre quins comportaments i accions contribueixen a augmentar les nostres emissions, i per descobrir com contaminar menys i utilitzar de manera més eficient els recursos disponibles. Hi ha diferents pàgines web que permeten conèixer la nostra petjada de carboni.
És important tenir en compte que hi ha moltes accions que tots podem implementar al nostre dia a dia per reduir la nostra empremta de carboni i contribuir a mitigar el canvi climàtic.
Apagar els llums i els dispositius electrònics quan no els estiguem utilitzant, utilitzar el transport públic o caminar sempre que puguem evitar l’ús del cotxe, reduir el consum de productes d’un sol ús, reutilitzar articles sempre que sigui possible, reciclar materials com el cartó, plàstic i vidre…