Xarxes socials / Educació / Notícia blog

Avui toca classe de ‘fake news’

Els tallers 'L'Actualitat a l'Aula' fomenten l'educació mediàtica i l'esperit crític dels joves lectors. (Junior Report)

El diari per a joves Junior Report ofereix tallers de periodisme i desinformació per a estudiants de primària i secundària

Els tallers d’educació mediàtica de Junior Report tornaran a les aules el curs 2020-2021 després d’haver recorregut més de 80 centres educatius durant aquest any. Al costat de les sessions de Periodisme i Fake News, per al nou curs s’ha dissenyat un taller especialitzat en Periodisme i Gènere i el taller ‘Fem un diari‘, que proposa a l’alumnat llançar un diari en una setmana, dins del crèdit de síntesi. També s’ha creat un mòdul per a centres d’educació especial. Tots els tallers estan adaptats a cursos de primària i secundària.

Els tallers, impartits per periodistes professionals, busquen que els estudiants, de primària o secundària, s’interessin per l’actualitat, entenguin el paper dels mitjans de comunicació, i sàpiguen identificar fonts informatives fiables o contrastar una informació.

“Volem que els estudiants siguin protagonistes de la realitat que els envolta i ho facin com a persones informades i crítiques“, explica Arianna Ranesi, coordinadora dels tallers. “Donem eines per analitzar la informació que consumeixen els adolescents i els ensenyem a contrastar-la amb altres fonts, per verificar o per tenir diferents punts de vista davant d’una mateixa notícia”.

A causa de l’avanç de la pandèmia provocada pel nou coronavirus, també s’han habilitat tallers per fer a distància, de forma virtual.

 

Com treballa un periodista?

En els tallers d’Educació Mediàtica per a centres de secundària, els alumnes comencen analitzant els conceptes clau del periodisme: quin tipus d’informació ofereixen els diaris? Quin és el seu objectiu? Qui hi ha darrere d’un mitjà de comunicació? Analitzant els diaris, els estudiants reflexionen sobre la pluralitat informativa i la jerarquització de les notícies d’actualitat.

Els mitjans de comunicació tenen una gran influència en l’opinió pública, és a dir, sobre el que la gent opina de temes importants com la política, els drets socials o l’economia.

Per això és important saber a qui pertanyen els diaris, quins interessos tenen i als qui pretenen afavorir o perjudicar. La informació que llegim és un reflex d’aquests interessos.

Els tallers de Junior Report permeten a l’alumnat aprendre sobre els mitjans de comunicació mentre treballen en un ambient relaxat. (Junior Report)

“Els joves es troben molt còmodes perquè tenen la capacitat de fer-se preguntes, crear, escriure notícies en un ambient relaxat i alhora treballen, de manera que és perfecte”, explica Mercè Jover, coordinadora de batxillerat de l’Institut Sabadell.

 

A la recerca de la notícia

Les notícies que llegim en els diaris o veiem als informatius es trien en funció de quatre criteris: novetat, proximitat (si és una cosa que ens afecta directament), transcendència (si afecta molta gent) i temàtica (per a un diari esportiu, per exemple, només importen les notícies d’esports).

Després de debatre quines són les notícies més importants, els alumnes tenen una missió: recórrer l’institut a la recerca de notícies per publicar el seu propi diari.

Per la seva banda, els community managers de cada classe informen sobre tots els progressos a través de l’Instagram de Junior Report.

Durant els tallers hi ha estudiants encarregats d’explicar què passa a través d’Instagram. (Junior Report)

Dividits en grups de cinc, els estudiants han de maquetar la portada: triar un nom per al diari, escollir les notícies més importants i distribuir-les en primera pàgina. Cada grup ha d’argumentar per què han escollit aquestes notícies per la seva portada.

A la fi del taller, un petit exercici de ‘role play’ els ajudarà a entendre la importància dels mitjans i la tasca de periodista: no tot és el que sembla i la veritat no està sempre a primera vista!

 

Tallers especials

Per als estudiants de secundària, a més del taller genèric sobre educació mediàtica, també podran escollir entre dues temàtiques específiques: periodisme i ‘fake news’ i igualtat de gènere.

Els centres de secundària de Catalunya realitzen un projecte a final de curs per aplicar els coneixements apresos al llarg del curs, conegut com a crèdit de síntesi. Junior Report ha creat dues propostes didàctiques interdisciplinàries que s’adapten al currículum educatiu de cada etapa.

Aquestes dues activitats són ‘Fem un diari digital’ i ‘Fem un diari imprès’. D’aquesta manera, els estudiants tindran l’oportunitat de crear un mitjà de comunicació virtual o en paper.

Els estudiants s’impliquen en la creació d’un diari durant un dels tallers de Junior Report. (Junior Report)

Junior Report creu que la diversitat és enriquidora i que no ha de ser un obstacle per apropar el coneixement a tots els joves. Per això, també ofereix un taller d’educació mediàtica per als centres de secundària d’educació especial.

 

Tallers de primària

Els tallers per a estudiants de primària inclouen diverses activitats per tal que l’alumnat descobreixi l’actualitat de forma amena i divertida. (Junior Report)

Els alumnes de 5è i 6è de primària poden escollir un tema per desenvolupar-lo en profunditat, com la igualtat de gènere, els refugiats, els drets dels infants o l’emergència climàtica.

Es divideix l’aula en quatre grups perquè els alumnes comencin a treballar. D’aquesta manera, es fomenta el treball en equip. I mitjançant jocs i trencaclosques, els estudiants aprendran a treballar com a periodistes i a desenvolupar el seu esperit crític.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top