Simone Biles torna a fer història
L’atleta va realitzar el primer ‘Yurchenko amb doble mortal carpat’, un salt mai executat per una dona.
L’atleta va realitzar el primer ‘Yurchenko amb doble mortal carpat’, un salt que no havia fet mai una dona
Simone Biles ha tornat a fer història. La gimnasta nord-americana va realitzar, el passat cap de setmana, un ‘Yurchenko amb doble mortal carpat‘, un complex salt que mai abans havia estat executat per una dona en competició.
Biles va aconseguir aquesta fita durant l’US Classic, una competició celebrada a Indiana (Estats Units) els dies 21 i 22 de maig, i que serveix de preparació per als Jocs Olímpics de Tòquio.
Un vídeo gravat durant els entrenaments previs a la competició ja va mostrar a Biles executant aquest difícil salt. El dubte estava en si la gimnasta aconseguiria realitzar-lo durant la competició ja que Biles portava 18 mesos sense competir des de la seva participació en el Campionat Mundial de Gimnàstica Artística d’Sttutgart (Alemanya). Però, finalment ho va aconseguir en la prova del 22 de maig.
El ‘Yurchenko’ és un dels salts més difícils fins i tot per als gimnastes masculins i la seva complexitat és encara més gran per a les dones. Per executar-lo, l’atleta ha de llançar-se en un salt de mans cap enrere per arribar a una gran alçada i poder girar dues vegades amb el cos en un angle de 90 graus. A més, requereix d’una gran precisió i control per girar sense caure d’esquena durant l’aterratge.
El nom d’aquest salt prové de la gimnasta russa Natalia Yurchenko, que va ser la primera persona que el va realitzar en la dècada dels anys 80. No obstant això, cap dona havia aconseguit fer-ho en competició i s’havia convertit en un salt gairebé exclusivament masculí. De fet, també es coneix amb el nom de ‘Yang Wei‘, el campió olímpic xinès dels Jocs de Sidney 2000, que va ser el primer home a executar el salt.
Una gimnasta de llegenda
El ‘Yurchenko’ no és el primer repte amb el qual Simone Biles aconsegueix fer història en la gimnàstica. El 2019, va ser la primera atleta a executar un triple-doble i, als seus 24 anys, Simone Biles compta amb 19 medalles d’or, 3 plates i 3 bronzes i és ja tota una llegenda olímpica.
Biles va saltar a la fama el 2013 quan va guanyar, amb només 16 anys, dos ors al Campionat del Món. En els dos anys següents va aconseguir vuit ors mundials, quatre per any. El 2015, la gimnasta es va convertir en la primera dona a guanyar el seu tercer títol mundial consecutiu, batent un rècord de 10 medalles d’or en competició internacional.
No obstant això, seria en els Jocs Olímpics de Rio, el 2016, quan va consolidar la seva carrera esportiva, executant una impressionant actuació amb la qual guanyaria quatre medalles, tres ors en salt, general individual i general per equips, i una de bronze en barra d’ equilibri.
En la seva última aparició abans de l’inici de la pandèmia de covid-19, en el Campionat de Stuttgart (Alemanya) de 2019, Biles va obtenir cinc ors, que se sumaven als vint que ja tenia. I amb aquestes 25 medalles, Biles va superar la marca històrica del gimnasta bielorús Vitaly Scherbo, que en va aconseguir un total de 23.
L’èxit de Biles és el resultat d’una combinació de la seva gran potència i capacitat atlètica, el seu centre de gravetat baix –fa 1,42 metres- i la seva enorme dedicació i exigència. A això se li suma una personalitat magnètica que l’ha convertit en tota una estrella de la gimnàstica artística.
Una vida difícil
No obstant això, no tot ha estat fàcil en la vida de Simone Biles. La seva vida ha estat marcada per una infància difícil en una família desestructurada i també pels abusos sexuals que va patir durant la seva adolescència.
La jove gimnasta no va arribar a conèixer al seu pare i va ser adoptada pel seu avi i la seva segona dona, perquè la seva mare va tenir problemes amb les drogues i l’alcohol.
Biles arribaria a la gimnàstica per casualitat quan, als 6 anys, va veure entrenar un grup de gimnastes i va començar a imitar els seus moviments. L’entrenadora va veure el seu potencial i va recomanar als seus avis que la apuntessin al club de gimnàstica.
Al gener de 2018, la gimnasta va denunciar per abusos sexuals a Larry Nassar, ex metge de l’equip nord-americà de gimnàstica artística. Una denúncia que va arribar en un moment àlgid del moviment #MeToo, la campanya llançada en xarxes socials per denunciar l’assetjament sexual a Estats Units, i que va posar de manifest que això també passa en l’àmbit esportiu.
El cas de Biles, que va ser molt mediàtic, és un clar exemple del procés d’invisibilització de l’assetjament sexual en l’esport. En 20 anys, fins a 368 gimnastes van denunciar abusos sexuals de Nassar però tots ells van ser silenciats per la USA Gymnastics, la federació de gimnàstica dels Estats Units, que el va mantenir en l’equip com a metge fins que, al desembre de 2017, va ser sentenciat a 60 anys de presó per tinença de pornografia infantil.