Canvi climàtic / Exploració espacial / Notícia no classificada

Apollo 13: una missió de pel·lícula

El coet de la missió Apollo 13 el moment d'enlairar-se, l'11 d'abril de 1970. (NASA)

El coet havia d’arribar a la Lluna però una explosió a la nau va obligar la tripulació a trobar una alternativa per tornar a la Terra

El 17 d’abril de 2020 es compleixen 50 anys de l’arribada de la missió Apollo 13 a la Terra. Aquest fet no tindria res d’especial si no fos perquè els astronautes van viure tota una odissea per poder tornar a casa.

La missió formava part del programa Apollo de la NASA, l’agència espacial dels Estats Units. Es va desenvolupar durant la dècada de 1960, en plena carrera espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica per demostrar el seu potencial davant el món.

Al juliol del 1969, l’Apollo 11 havia fet història amb l’arribada de l’home a la Lluna. No obstant això, la NASA volia continuar investigant el satèl·lit de la Terra.

L’Apollo 13 era la tercera missió de la NASA a la Lluna en menys d’un any i havia de fer fotografies, realitzar experiments i recollir mostres geològiques de la superfície lunar. Però la tripulació mai va arribar a alunizar.

https://twitter.com/discoduro/status/1233370336172945408

 

Una missió accidentada

La nau Apollo 13 va enlairar-se des del Centre Espacial Kennedy l’11 d’abril de 1970. A bord anaven el comandant Jim Lovell, el pilot Jack Swigert (que dirigia la nau) i el pilot Fred Haise (que havia de conduir el mòdul lunar).

La nau estava formada per tres mòduls: el mòdul de comandament, on viatjaven els astronautes; el mòdul de servei, que servia de magatzem, i el mòdul lunar, que s’utilitzava per explorar la superfície lunar.

Després de l’enlairament, havien de viatjar tres dies per l’espai abans d’arribar a la Lluna. No obstant això, durant el camí es va produir una explosió al tanc d’oxigen del mòdul de servei, on es guardaven les reserves de combustible, aigua i altres materials necessaris per fer funcionar la nau.

L’explosió va fer malbé el mòdul de servei i estava afectant el funcionament del mòdul de comandament. Després d’analitzar les opcions i discutir-ho amb el centre de control a Houston, els tres astronautes van decidir utilitzar el mòdul lunar com a bot salvavidas per tornar a la Terra.

Recreació de la nau Apollo 13 després de l’explosió: a l’esquerra, el mòdul lunar, a la dreta, el mòdul de comandament afectat. (Dan Beaumont Space Museum)

Per sort, l’accident es va produir durant el viatge d’anada perquè en aquestes missions, després d’explorar la Lluna, s’abandona el mòdul lunar i la tripulació torna només amb el mòdul de comandament i el de servei. Si hagués passat durant el viatge de tornada, no haurien tingut cap alternativa.

 

El món sencer pendent del desenllaç

La nau no tenia combustible suficient per a canviar de rumb, així que es van deixar arrossegar per la gravetat lunar per donar la volta a la Lluna i després, amb una mica d’ajuda dels propulsors, canviar de trajectòria i entrar en el camp de gravetat terrestre.

L’Apollo 13 trigaria quatre dies més a arribar a la Terra. Això plantejava un altre problema: eliminar el diòxid de carboni que els astronautes produïen en respirar. Seguint les instruccions de Houston, van improvisar uns dipòsits amb materials i cinta aïllant que van trobar al mòdul lunar.

Per si de cas apareixien nous problemes i el viatge s’allargava, havien d’estalviar energia, així que la tripulació va reduir al màxim el consum elèctric. Això va fer que la temperatura baixés fins als 3°C dins del mòdul.

https://twitter.com/NASA/status/1247284205962305536

Quan estaven a punt d’arribar a la Terra, els astronautes van tornar al mòdul de comandament per entrar a l’atmosfera, perquè era l’únic preparat per resistir les altes temperatures del descens sense desintegrar-se. Llavors es van desenganxar del mòdul lunar i el de servei.

La nau va aconseguir amarar a l’oceà Pacífic el 17 d’abril de 1970. L’aventura de Lovell, Swigert i Haise va despertar una gran expectació a tot el món: durant una setmana, milions de persones van seguir l’evolució de l’Apollo 13 a través dels mitjans.

L’amaratge del mòdul de comandament va ser retransmès per diverses cadenes als Estats Units i milions de persones van seguir el desenllaç de la missió per la televisió.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top