Migració / Economia / Notícia UD

Empreses locals, reptes globals

De quina manera les start-ups catalanes afronten els reptes de la globalització, la crisi climàtica i els canvis socials? Ho veiem amb diferents exemples d’empreses catalanes

Empreses que exporten (Foto: pexels tiger lily)
Empreses que exporten (Foto: pexels tiger lily)

Actualment, les empreses han de competir no només amb els del seu entorn més immediat, sinó també amb les de qualsevol racó del planeta. Això és la globalització: les empreses poden vendre els seus productes arreu del món, però també han de fer front a la competència de qualsevol país. 

Però, a més, els reptes globals com el canvi climàtic i la digitalització estan canviant la manera com les empreses treballen. Així, les empreses catalanes no només s’han d’adaptar a aquests canvis, sinó que també estan trobant solucions creatives i sostenibles per fer front a aquests grans reptes. 

En aquest article veurem com algunes d’aquestes empreses locals estan triomfant, gràcies a la seva capacitat d’adaptar-se i innovar.

1. Globalització i competència internacional

La globalització és el procés pel qual les empreses poden vendre els seus productes arreu del món, però també han d’afrontar la competència d’altres empreses globals. Això implica adaptar-se a mercats internacionals, entendre diferents cultures i competir amb empreses de qualsevol país. 

A més, també comporta una sèrie de reptes socials i mediambientals, com ara garantir les condicions laborals dels treballadors. 

Metalquimia és un clar exemple d’èxit en la globalització. Fundada als anys 70 per la família Lagares, l’empresa catalana va sorgir per resoldre els problemes de la indústria càrnica a Espanya, especialment en el desenvolupament de maquinària i tecnologia per a productes carnis cuits, marinats, curats i snacks de base proteica.

Avui, és el proveïdor líder en el seu sector, essent els seus clients els principals processadors carnis globals i està present en més de 90 països. Aproximadament el 90% dels seus ingressos provenen de mercats internacionals, i destaca per la seva capacitat d’innovació i la seva estratègia d’internacionalització reeixida.

2. Canvi Climàtic i Sostenibilitat

El canvi climàtic és un repte global que afecta totes les empreses, ja que s’ha de gestionar l’impacte ambiental de la seva producció. Per això, moltes empreses catalanes estan adoptant pràctiques més sostenibles per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i millorar el seu impacte social.

Aquest és el cas de Semillas Fitó. Fundada el 1880 a Sant Martí de Provençals, Barcelona, ha passat de ser una petita empresa de llavors a una multinacional líder en el sector agrícola. El seu creixement es basa en la innovació constant, amb una forta aposta per la I+D+i, que representa més del 20% de la seva facturació anual.

Avui en dia, té presència en més de 70 països. La seva expansió internacional va començar als anys 90, primer al Mediterrani i després a Llatinoamèrica. Amb centres de recerca i una gran xarxa de col·laboradors a tot el món, Semillas Fitó adapta els seus productes als diferents terrenys i climes locals, sempre amb l’objectiu d’ajudar l’agricultor a millorar el seu negoci.   

3. Digitalització i Innovació

La digitalització, amb l’ús de noves tecnologies, canvia la manera de treballar de les empreses i la manera com es relacionen amb els clients. Les empreses que volen seguir competint en aquest nou entorn han d’adaptar-se a les noves eines digitals i cercar formes innovadores de fer negocis.

Per exemple, Coatresa Group, empresa dirigida per Ariadna Marín, ha invertit molt en tecnologia per millorar els seus recobriments antiadherents. Són solucions que s’utilitzen en la producció d’aliments, i han creat alternatives més segures i sostenibles, sense utilitzar productes químics perillosos. 

A més, gràcies a la digitalització, poden adaptar-se ràpidament a les noves demandes del mercat i millorar la seva productivitat. Així, demostren com la tecnologia pot ajudar a innovar i ser més responsables amb el medi ambient.

4. Adopció de tecnologies verdes i circulars

Les empreses catalanes també estan apostant per la sostenibilitat, adoptant tecnologies verdes que optimitzen l’ús d’energia renovable o la reutilització de materials, com a part d’un model de producció circular.

Un exemple és MaxiSalt, empresa catalana que aposta per la innovació en el sector de la sal. Han creat un laboratori dedicat a investigar noves aplicacions de la sal i treballen per reduir el seu impacte ambiental. A més, utilitzen panells solars i bombes de calor per estalviar energia i millorar l’eficiència.

MaxiSalt també promou una producció més responsable, com la reducció de l’ús de materials d’envasament i la reutilització de recursos. A través d’aquestes accions, ajuden a lluitar contra el canvi climàtic i fomenten un model de negoci més sostenible i responsable.Aquests exemples mostren com les empreses locals poden tenir un impacte global i respondre als reptes que ens afecten a tots, com el canvi climàtic i la globalització, mentre utilitzen la digitalització per adaptar-se i innovar en un món en constant canvi.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top