UE / Art / NdP: Notícia patrocinada

Les fotografies de Francesc Boix, un testimoni únic per conèixer l’Holocaust

El Museu d’Història de Catalunya incorpora el fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix i Campo com a recurs pedagògic per treballar aquest tema a l’aula

Ernst Kaltenbrunner amb Heinrich Himmler en una visita del Camp de concentració de Mauthausen, en una de les fotografies amagades per Boix que van servir de prova en els judicis de Nuremberg
Ernst Kaltenbrunner amb Heinrich Himmler en una visita del Camp de concentració de Mauthausen, en una de les fotografies amagades per Boix que van servir de prova en els judicis de Nuremberg

El Museu d’Història de Catalunya incorpora el fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix i Campo com a recurs pedagògic per treballar aquest tema a l’aula

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva oferta educativa el fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix i Campo, un recull de materials pedagògics a partir de les imatges del jove fotògraf republicà Francesc Boix, que va salvar una gran quantitat de fotografies preses pels nazis a Mauthausen. 

A través de les imatges rescatades per Francesc Boix i altres deportats, els estudiants poden conèixer les vivències dels deportats als camps nazis, així com resseguir la història d’aquest fons fotogràfic tan excepcional i el seu salvament per part d’un grup de deportats.

https://twitter.com/mhistoriacat/status/1717937879496761698

Aquest programa educatiu inclou recursos per a primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, amb dossiers pedagògics i una selecció d’imatges adaptades a cada nivell. També s’ha preparat una maleta didàctica per fer l’aprenentatge més vivencial.

Qui va ser Francesc Boix?

Francesc Boix Campo va néixer a Barcelona el 1920 en una família de profundes arrels republicanes, catalanistes i d’esquerres. El seu pare, sastre i vinculat al sindicalisme llibertari, i la seva mare, originària d’Aragó, van contribuir a una educació que li va permetre estudiar batxillerat, una excepció per a la classe treballadora d’aquella època. Des de jove, va compartir l’afició per la fotografia amb el seu pare, i amb només 14 anys va començar a treballar com a aprenent en una botiga de fotografia de Barcelona.

https://twitter.com/bibcanfabra/status/1829791384598913414

Amb 16 anys, Boix es va afiliar a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), i poc després va començar a treballar com a fotògraf per a la revista Juliol, on va documentar la Guerra Civil espanyola (1936-39) i va conèixer diverses personalitats destacades de l’esquerra republicana, com Dolores Ibarruri, la Pasionaria, que va ser presidenta del Partit Comunista espanyol; i Francisco Largo Caballero, que va ser president del Consell de Ministres durant la Segona República (1931-39). La seva tasca com a reporter de guerra el va portar a diversos fronts, entre ells el de Terol i el de l’Ebre.

Al final de la Guerra Civil, Boix va marxar a l’exili. Inicialment va estar en camps de concentració francesos. Posteriorment, va ser capturat per l’exèrcit nazi i deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va ser assignat al servei d’identificació del camp, un càrrec que li va permetre accedir a l’arxiu fotogràfic dels nazis. Allà va rescatar negatius que documentaven la quotidianitat de la vida al camp i la brutalitat del règim nazi, material que avui es conserva al Museu d’Història de Catalunya.

El 5 de maig de 1945, les tropes americanes van alliberar el camp de Mauthausen. En aquell moment, Boix va agafar una càmera fotogràfica del servei d’identificació i va documentar l’alliberament. Va fer fotos de l’entrada de les tropes americanes, els supervivents republicans espanyols i el comitè de presos, així com de l’interrogatori del comandant nazi Zereis. Després de l’alliberament, va marxar a París, on va difondre les seves fotografies a través de premsa pròxima al Partit Comunista Francès i les va presentar com a proves durant els processos de Nuremberg i Dachau. Boix va continuar treballant com a fotògraf fins a la seva mort el 1951, als 31 anys. Les seves fotografies i la seva labor de rescat d’imatges han permès conèixer millor els horrors que es van produir a Mauthausen. 

L’Amical de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen és una associació fundada el 1962 a Catalunya per a defensar la memòria i els drets dels republicans espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. El nom “Amical” fa referència a la “amistat” entre els membres de l’associació, molts dels quals van compartir experiències al camp de concentració de Mauthausen, situat a Àustria, i que va ser un dels camps més terribles del Tercer Reich.

https://twitter.com/amauthausen/status/1726278935238086953

Aquesta entitat té com a objectiu recuperar i preservar la memòria històrica de les víctimes de l’Holocaust, i en particular les de la República Espanyola. Els deportats espanyols van ser enviats a diversos camps de concentració, entre ells Mauthausen, on van patir atrocitats i maltractaments. L’Amical de Mauthausen treballa per reconèixer i dignificar aquestes víctimes, així com per difondre el seu testimoni per evitar l’oblit i la negació del que va passar.

A més de la preservació de la memòria, l’Amical de Mauthausen també promou la divulgació de la història de l’exili republicà i la resistència antifranquista, i organitza activitats educatives i culturals, com exposicions, conferències i publicacions.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)

Back to top